Hälsorevolutionen kommer underifrån

EN HISTORISK ÖVERBLICK

Jordningslakan är en svår produkt att tillverka om man önskar lång funktionell hållbarhet. Allt började med Clint Ober i USA som tog fram sitt första bomullslakan med 3% obehandlad silvertråd för användning i forskningssyfte. Alla som deltog i forskningsstudierna ville behålla sina lakan efter att studien var klar. Deras släkt och vänner som fick veta de ofta spektakulära resultaten av forskningen ville också ha lakan så eventuellt började Clint Ober att tillverka dessa lakan till försäljning och hans företag i USA startade upp trots att han var pensionär.

Earthingpeople startade våren 2011 några år efter Earthing i USA då jag, Anders Blomqvist, fått mitt liv tillbaka tack vare jordning med hjälp av ett av Clint Obers lakan. Det handlade om många års hälsoproblem på grund av kvicksilverförgiftning från ett stort antal amalgamfyllningar. Jag bestämde mig för att importera och sälja vidare deras produkter med målet att hjälpa andra människor uppnå en bättre hälsa och för att sprida information om hur viktigt jordning är för kroppens alla funktioner och ett effektivt immunförsvar.

Dessa lakan fungerade alldeles utmärkt. Kunder rapporterade in fantastiska förbättringar i sina liv, alla var nöjda men efter några år började svagheterna i dess konstruktion visa sig. Hos vissa personer oxiderade silvertrådarna väldigt fort och ibland försvann kontakten mellan gummilappen med tryckknappen och lakanet. Problemen påtalades men tillverkaren gjorde inget åt saken. När kvaliteten på deras lakan försämrades och de utvecklade stora hål i tyget inom ett års användning var det tid att lämna Earthing.com och försöka finna någon som tillverkade bra kvalitet. Ett sökande som ledde till Australien och företaget Better Earthing.

Ett lakan med 50% silvertråd och 50% tencel inköptes från Australien och efter en testperiod var det uppenbart, tid att starta ett samarbete. Nu tillverkas alla våra produkter av Better Earthing, ett företag som jobbar med målet att tillverka marknadens bästa jordningsprodukter. Samtidigt som vi ändrade leverantör slutade Earthing i USA att tillverka jordningslakan och det började dyka upp kinesiska piratkopior på deras bomullslakan med 3% silvertråd. Identiska kopior med samma problem som original lakanen, oxidering av obehandlad silvertråd och dålig kontakt mellan gummilapp och lakan. Om ni har ett sådant lakan är det viktigt att efter varje tvätt kontrollera ledningsförmågan med en produkttestare eller multimeter. Mät mellan tryckknappen och trådarna i lakanet.


PREMIUM JORDNINGSLAKAN MED ROSTFRI FIBER

I 2016 satte vi en ny standard i Europa med våra Evolution silverlakan som har 50% silvertråd i stället för 3-5% som andra tillverkare använder. Vi höjde ribban ytterligare i 2020 med den nya Premium serien som har solid rostfri fiber av kirurgiskt stål i stället för silver. Det är vår produktutvecklare i Australien som arbetat hårt i över två år för att ta fram ett tyg med kontinuerlig, solid rostfri fiber av stål. Som stomme fortsätter vi använda Tencel som är en av de mest miljövänliga trådarna på marknaden, tillverkad av FSA certifierad skog i slutna system. För att få lakanen lika antibakteriella som våra silverlakan har vi inkluderat 10% antibakteriell mineralfiber från Tyskland. Tyget är certifierat av Intertek Global att döda MSRA bakterier med 99,94% i laboratorietester. Något som billiga lakan med 3-5% silvertråd aldrig kan uppnå.

Det patenterade Earthshield materialet är marknadens mest avancerade tyg för jordning och har utvecklats för att maximera ledningsförmågan och livslängden. Dessa lakan bör placeras under ert vanliga underlakan precis som med våra Evolution silverlakan.

Till skillnad från lakan med silvertråd behöver du inte vara rädd för nedsättning eller förlust av ledningsförmågan från olika ingredienser i hudvårdsprodukter, ansiktskrämer, oljor, magnesium olja, svavel i svett, hud och hårfett eller andra potentiellt silverförstörande ämnen.

Vi säger inte att våra Evolution silverlakan har några brister. De är marknadens bästa silverlakan och håller mycket längre än andra tillverkares jordningslakan men silver är känsligt jämfört med rostfritt stål. Evolution lakanen är marknadens enda lakan med 50% silvertråd och kommer med 2 års full garanti. Något som ingen annan tillverkare erbjuder.

Vi lämnar 5 års garanti på våra Premium jordningslakan förutsatt att våra skötselinstruktioner följts
. Garantin täcker eventuella tillverkningsfel och funktionen i ditt lakan.

Skötselinstuktioner.

Premium lakan tvättas som fintvätt eller handtvätt på 40 grader med kulörtvättmedel 2-3 gånger om året. Inga blekmedel, vittvättmedel eller andra kemikalier får användas då de kan minska den antibakteriella effekten. Vi rekommenderar lägsta hastigheten på centrifugeringen då detta unika tyg skrynklar sig. När lakanet hängs upp för torkning behöver det sträckas för hand i båda riktningarna så att det blir så slätt som möjligt. Ta tag i tygets kanter och sträck det kraftigt, bit för bit längs lakanets hela längd. Det går även att stryka på medium temperatur (syntet) om ni vill ha det slätare.


EVOLUTION JORDNINGSLAKAN MED 50% SILVERTRÅD

Standard jordningslakan innehåller 3-5% silvertråd vävda i ett rutmönster. Med denna typen av lakan måste man ha hudkontakt med silvertrådarna för att få fungerande jordning. Problemet med denna typen av lakan är att våra hudoljor och svett innehåller svavel. Som bekant är det svavel som får silver att oxidera och efter en tid slutar silvertrådarna att vara ledande för de har fått ett tjockt svartbrunt oxidskikt på sig. Har man ett original lakan från Earthing eller en kinesisk piratkopia behöver man börja testa det efter 4-6 månader för att se om det fortfarande fungerar. Denna typen av lakan brukar inte vara ledande speciellt länge även om lakanet är helt och ser bra ut.

När ett jordningslakan innehåller över ca 15% silvertråd kan man lägga ett vanligt bomullslakan ovanpå och skydda jordningslakanet från hudfett och salterna i svett. Den fukt som kroppen utsöndrar skapar konduktiva kanaler genom bomullslakanet och jordkontakt uppstår utan att huden behöver vara i direkt kontakt med silvertrådarna.

Våra unika Evolution jordningslakan tillverkas av 50% ren silvertråd och 50% miljövänlig Tencel /lyocell som framställs av hållbart odlad skogsråvara i slutna system. Silvertråden i våra Evolution lakan är tillverkad i Frankrike av 99,99% rent silver och är specialbehandlad mot oxidering med en tysktillverkad produkt som även den är miljövänlig.

All silvertråd består av nylontråd som belagts med silver och vi har valt att använda oss av den högsta kvaliteten för att maximera livslängden på våra lakan. Evolution lakanen produceras av vår partner i Australien som har testat och sålt denna typen av lakan i många år.

Dessa jordningslakan lägger man
UNDER sitt ordinarie underlakan och då kan ni även använda pyjamas eller nattlinne. Är ni en person som svettas väldigt mycket rekommenderas två underlakan men har ni torr hud och svettas lite så använd bara ett underlakan ovanpå ert Evolution lakan.

Vi rekommenderar också att ni använder ett madrasskydd såsom en tunn bäddmadrass innan ni lägger silverlakanet på sängen. Detta är för att förhindra missfärgning av madrassen om ni skulle svettas extremt mycket en natt, såsom vid febersjukdom.

Ert vanliga underlakan bör ni byta en gång i veckan. Silverlakanet bör tvättas varannan månad.

Fördelarna med våra Evolution silverlakan över standard jordningslakan med 3-4% silvertråd inkluderar:

 • Eftersom Evolution silverlakan placeras under det vanliga underlakanet skyddas silvret mycket bättre mot oxidering från svavel i hudoljor, svett, hudkrämer och andra produkter som kan skada silvret.
 • Ungefär 20 gånger högre ledningsförmåga än lakan med 3-4% silvertråd.
 • Tencel och lyocell är mycket miljövänliga trådar som är starka och inte tar åt sig smuts lika lätt som bomull.
 • 47% mer silvertråd betyder större motståndskraft mot oxidering och skador som kan påverka lakanets funktion.
 • Med 50% silvertråd som täcker hela lakanets yta får ni en mycket större kontaktyta än på ett lakan med bara 3 % silvertråd.
 • Färre tvättar ger längre livslängd.
 • 50% silverlakan verkar stöta bort kvalster.
 • Silver är antibakteriellt.
 • Ni kan sova på ert favoritlakan och ändå vara jordad.

Alla våra produkter har högre standard på sladdar. Vi använder en kraftigare 10 mm tryckknapp som sitter mycket bättre. I andra änden använder vi 4 mm hon och hankontakter. Alla produkter från Earthing i USA använder 4 mm tryckknapp och 4,7 mm han och honkontakter. Har ni redan en jordstav från Earthing kan ni använda den till Evolution produkterna. I varukorgen vid beställning kan ni lägga till en adaptersladd.

Vi är stolta över att producera kvalitetsprodukter som håller länge. Det är därför vi satsat på att använda de bästa materialen. Vi lämnar 2 års garanti på våra Evolution jordningslakan förutsatt att skötselinstruktionerna följts. Garantin täcker eventuella tillverkningsfel och funktionen i ditt lakan. Garantin täcker inte missfärgning av silvertrådarna vilket är en naturlig process. Svettas man kraftigt genom alla underlakan kommer silvertrådarna att eventuellt bli bruna men det påverkar normalt inte funktionen.

Skötselinstruktioner.

 • Smörj inte in er med feta hudkrämer eller oljor timmarna innan ni lägger er.
 • Evolution silverlakan tvättas vid 40-60 grader i milt, flytande kulörtvättmedel varannan månad
 • Ni får absolut INTE använda vittvättmedel, blekmedel, klorin, sköljmedel, mjukmedel eller något annat medel när ni tvättar ert lakan eller omslag.
 • Lakanet får absolut inte kemtvättas.
 • Lakanet bör hängas i skuggan för att torka men ni kan torktumla det på låg värme mot slutet av torktiden.
 • Använd INGA små torklappar med väldoftande kemikalier i torktumlaren om ni tumlar lakanet.
 • Ni kan stryka ert lakan med strykjärnet inställt på nylon, dvs låg värme men det finns ingen orsak eftersom det läggs under flera underlakan, som ni kan stryka om ni vill.