.

Frågor och svar

Kan man koppla jordsladden direkt till jorden i ett vägguttag?
Gör det inte! Om du inte är utbildad elektriker så låt bli att experimentera med elsystemet. Det kan leda till att du får en elektrisk chock. Det är dessutom ytterst tveksamt om det överhuvudtaget fungerar att använda vägguttagets jord eftersom jorden i det svenska elsystemet är kopplad till nollskenan, en farlig korskoppling. Sverige och Albanien har under lång tid använt sig av 4-ledar system i bostadshus (TN-C, Terra Neutral Common) vilket betyder att nollfasen och jord är sammankopplat i elskåpet. I de flesta andra länder används 5-ledar system (TN-S, Terra Neutral Separate) vilket betyder att jorden är helt separat från vägguttaget ner till en jordstav eller jordplatta i marken utanför byggnaden. Därför säljer diverse importföretag och alla utländska företag sina kinesiska piratkopior på original lakanen från USA med en adapter för vägguttaget. De förstår inte att det kan vara skadligt och verkar inte bry sig.

Det finns ingen person insatt i denna problematiken som inte varnar för faran med att använda elsystemets jord. Är jorden i elsystemet dessutom felkopplad kan det leda till elektrisk chock. Det kan även finnas krypströmmar som kan ge störningar i kroppen. Det är lagligt att be en elektriker att slå ner ett jordspett i marken, koppla en jordledning från spettet till elcentralen och separera nollan och jord såsom det är kopplat i större delen av världen. När man har en helt separat jord i elsystemet är det inga problem med att jorda produkterna den vägen. Även i nybyggda hus med 5-ledar system är det inte tillrådligt att jorda via eluttaget, oberoende av vad företag som säljer jordningsprodukter säger. De är inte insatta i problematiken.

Hur mäter man om sladdarna och lakanet / mattan är hela och fungerar?
Det enklaste är att använda produkt testaren som säljs separat. Den har en grön lampa som lyser när konduktiviteten är bra. Har man redan en multitestare / multimeter kan man använda den. På jordstav med ledning är motståndet ca 25 Ohm så multimetern bör ställas på mätområdet 200 Ohm. Motståndet i lakan varierar beroende på vilket ledande material som används så om testaren är manuell börja på 200 Ohm. Får ni inget utslag där så öka till 20 kOhm eller 200 kOhm. Är det en ”autorange” testare ställ in den på resistans (Ohm).
VIKTIGT ATT VETA! Den vita produktsladden och spiralsladden från Eathingpeople har ett inbyggt motstånd på 50 kOhm. Detta motstånd är inbyggt för att strypa eventuell ström som skulle kunna komma in till under 30 mA. Det motsvarar en mild stöt och är lag i många länder, däribland Sverige. Det är samma som på jordfelsbrytare. Vill ni mäta den vita produktsladden eller spiralsladden ska multimetern vara inställd på 200 kOhm (200k), då får ni 50-51 kOhm utslag. Det visar att sladden är hel. Notera att på de äldre produkterna från earthing är motståndet 100 kOhm. OBS! Ni kan inte mäta produkterna med spänningsprovare eller multimeter inställd på Volt eller Ampere, endast Ohm. Har ni en Auto Range multimeter ska den ställas in på Ohm.

Jordning via vattenledningar fungerar utmärkt.
En annan möjlighet att jorda produkterna, framförallt när man bor i höghus, är att koppla sladden från din jordningsprodukt till vattenröret på ett element om man har vattenburen värme, alternativt till vattenröret under vasken i kök eller eller badrum, Om röret är av metall ger detta en effektiv förbindelse med jorden, likvärdig med en jordstav.
Vi säljer en speciell jordklämma man monterar på vattenledningsröret. Skrapa av färgen på röret så att det är bar metall på ca 2 cm, skruva fast jordklämmen och för ner hankontakten på produktsladden i den lilla hylsan och skruva åt med fingrarna.

Hur kan jag testa om en vattenledning är jordad?
Alla vattenledningar är jordade men vill man testa så går det att göra med produkt testaren eller en multimeter. Då får man mäta mellan vattenledningen och en jordstav nertryckt i marken. Går inte det kan man också mäta mellan vattenledningen och jorden i ett eluttag. Mer information finner ni om ni klickar på bilden av produkt testaren i butiken.

När jag är jordad och rör vid min laptop, iPad eller mobiltelefon med metallhölje får jag ström i mig
MacBook Pro och en del andra laptopdatorer med metallhölje är totalt ojordade, något som är ytterst märkligt. Samma sak med iPad och vissa mobiltelefoner. När apparaten står på laddning bildas det en svag ström i metallhöljet. När du rör vid metallen går strömmen genom dig och ner i jorden via mattan och sladdarna. Tar du bort fötterna från mattan eller kopplar bort laddningssladden försvinner problemet. Använd aldrig en laptop, iPad eller mobiltelefon som står på laddning, framförallt om du jordar dig samtidigt. Använd dem bara i batteriläge som är mycket säkrare och använd dem inte i sängen när du ligger på ett jordingslakan.

När jag testar om jag har kontakt genom mitt bomullslakan lyser ingen grön lampa på produkt testaren.
I vissa fall kan det bli dålig kontakt genom ett vanligt bomullslakan, oftast på grund av torr hud i kombination med en uppvärmd torr bostad under vintermånaderna. Detta är sällan något problem under den varma årstiden. Det är ett problem som han vara svårt att lösa men här följer några tips.
  • Prova att dricka mer vatten och smörj in huden med ekologisk fuktgivande kräm.
  • Använd en luftfuktare i sovrummet.
  • Spreja lite vatten på underlakanet innan sänggåendet.
Ligg direkt på jordningslakanet. Våra Premium v2 och v2+ lakan är mycket slitstarka och det är inga problem att sova direkt på dem för att få bäst kontakt. De kan kännas lite sträva när de är nya men blir mjukare efter några tvättar.


När jag började jorda mig regelbundet kändes det konstigt i kroppen, vad händer?
Alla människor är olika och har olika utgångspunkt när de börjar jorda sig regelbundet. Vissa människor känner en kittlande känsla i kroppen i början, andra märker ingenting. De flesta säger att de sover bättre, utan att vakna under natten, och känner sig mer utvilade. Vissa säger att de sover sämre i början och mår lite underligt. Forskarna tror att när man jordar sig regelbundet sätts en avgiftningsprocess igång i kroppen och det kan vara en orsak. En annan orsak kan vara att kroppens olika system börjar justera om sig till sin optimala balans och att det kan orsaka lite obehag innan den naturliga balansen uppnås. Man kan inte förvänta sig omedelbara resultat även om många upplever förändringar ganska snabbt. Det är klokt att fortsätta vara jordad regelbundet även om det upplevs lite obehagligt i början, det är övergående symptom. Jordning är det mest naturliga man kan göra. Bara människan och de djur vi tvingar leva inomhus är ojordade. Djuren i naturen är alltid jordade och det är mycket intressant att notera att vilda djur lider inte av kronisk låg-gradig inflammation just för att de alltid är jordade.

Hur jordar man sig bäst?

Gå barfota utomhus på gräs, jord, sand, sten eller i naturligt vatten så ofta som möjligt. Asfalt är en giftig petrokemisk produkt som isolerar dig från kontakt med jordytan så att gå barfota på asfalt är inte att rekommendera. Bäst jordning får man av att bada i havet eller sjöar och vattendrag men marken i alla sina former ger tillgång till planetens obegränsade resurser av negativt laddade fria elektroner och energi. När det är opraktiskt att gå barfota eller bada i hav och sjö finns ett effektivt substitut. Jordningslakan till sängen, jordningsmattor till arbetsplatsen, jordningsdynor till favoritstolen, soffan eller var som helst, jordningsband och elektrodplåster för lokal jordning. Alla jordningsprodukterna måste kopplas med en sladd till antingen en jordstav i marken eller ett vattenledningsrör av metall med en jordklämma. Jorden i eluttagen rekommenderas inte. Mer information om det nederst på sidan.

Är det farligt att jorda sig?
Jordning innebär inga faror för hälsa och välmående. Tvärtom så ger det oanade hälsofördelar. Det är lika farligt som att gå barfota i gräset eller på stranden, något som de flesta upplever hälsosamt och skönt. Man mår helt enkelt bra och nu vet vi varför. Det är väldigt onaturligt att vara ojordad. Vi är menade att alltid vara i fysisk kontakt med vår fantastiska planet såsom vilda djur är men i det moderna samhället har vi valt att isolera oss helt från jordens läkande energi och den isoleringen har ett högt pris i form av obalanser i kroppen. En av de största problemen är kronisk låg-gradig inflammation som i sin tur ligger till grund hos de över 100 autoimmuna sjukdomarna, hjärtsjukdomar, värk, stelhet, hormonobalanser och mycket mer.

Är det farligt att jorda sig när det åskar?
Om åskan slår ner i närheten kan man bara koppla bort sladden till din jordningsprodukt under tiden det åskar. I produktsladden sitter det ett säkringsmotstånd som stryper eventuell inkommande ström till under 30 mA. Skulle blixten slå i sladden till jordstaven hade motståndet bränts itu på en millisekund och troligtvis hade hela den tunna sladden försvunnit i en rökpuff

Det handlar om fria elektroner?
Jordens yta har en mycket svag elektrisk laddning som pulserar med olika frekvenser som styr naturens rytmer och djurens och människans biologiska klockor. Jordens yta innehåller också obegränsade mängder negativt laddade fria elektroner, dvs de elektronerna är inte bundna till några partiklar utan vandrar fritt i utrymmet mellan atomerna. Jorden laddas kontinuerligt med dessa fria elektroner genom åskväder, solvindar, jonosfärvindar och jordens egna inre processer. Man uppskattar att globalt sker det mellan 1000-2000 åskväder samtidigt som laddar ur med upp till 5000 blixtar i minuten. Elektroner är de minsta partiklarna som har en elektrisk laddning. Dessa fria elektroner absorberas av växterna och döps då om till antioxidanter. När vi sen äter växterna frigörs överskottet av fria elektroner i kroppen och hjälper till att neutralisera fria radikaler.

Vad händer när man jordar sig?
När man jordar sig absorberas de negativt laddade fria elektronerna genom huden, in i kroppen och våra kroppar återställs elektriskt till jordens nollpotential, dvs vi bär inte på några elektriska laddningar. Kroppen återgår till den enda elektriska balansen som är naturlig. Våra kroppar har oerhört komplicerade elektriska system som styr de flesta funktioner. Tänk bara att varje hjärtslag styrs av elektriska impulser som säger till hjärtmuskeln att dra ihop sig. Smärta är elektriska impulser från nervändarna till hjärnan. Tankar är elektriska till sin natur. Vi är bioelektriska varelser på en elektrisk planet. Eftersom vi är elektriskt fungerande varelser är det naturligt att jorda sig precis som vi jordar alla våra känsliga elektriska apparater för att de skall fungera. Det var så Clint Ober tänkte när han upptäckte jordningen.
De fria elektronerna balanserar ut den elektronbrist de flesta av oss lider av, just för att vi oftast lever i helt ojordade miljöer och när vi går utomhus tar vi på oss skor med elektriskt isolerande gummi eller plastsulor. Vi går helt enkelt runt med ohälsosamma positiva elektriska laddningar i våra kroppar den mesta tiden. De fria elektronerna neutraliserar de farliga fria radikalerna som är så skadliga för vår hälsa. De farliga fria radikalerna är positivt laddade molekyler som saknar en elektron.

Vad är fria radikaler?
Här är en intressant paradox. Det livsviktiga syret som är absolut nödvändigt för cellernas ämnesomsättning skapar i viss utsträckning också en biprodukt, en så kallad fri syreradikal, som saknar en elektron. I sin strävan att ersätta den förlorade elektronen blir den fria radikalen labil och aggressiv och attackerar kroppens olika byggstenar, till exempel proteiner, kolhydrater och kolesterol. Om de fria radikalerna attackerar generna , vår arvsmassa, kan det i värsta fall bildas tumörceller som börjar växa okontrollerat. Fria radikaler bildas i och runt alla kroppens celler och man tror att varje cell utsätts för tiotusentals fria radikaler varje dag. Immunförsvaret bildar också fria radikaler men här har de även en viss positiv effekt eftersom de bekämpar virus och bakterier. Det innebär att många, men inte alla fria radikaler är skadliga. Senare års forskning visar allt tydligare att olika sjukdomstillstånd och även åldrandet påverkas av fria radikaler. Men det som avgör om kroppen tar skada är dess förmåga att skydda sig och det är här antioxidanterna kommer in som kroppens försvarare. Genom att ge ifrån sig en elektron till de fria radikalerna blir de nämligen oskadliggjorda. Fria radikaler bildas på många sätt: rökning, stekt mat, kemikalier, stress, luftföroreningar, strålning från mobilmaster och wi-fi, cellernas egen ämnesomsättning är några faktorer. Jordning ger en obegränsad tillgång till fria elektroner som är nödvändiga för att neutralisera fria radikaler och kallas därför världens starkaste antioxidant.

Hur hjälper jordning mig att må bättre och kroppens förmåga att läka sig?
Smärta, sjukdom och andra störningar i kroppen skapas ofta av kroniska inflammationer. Dessa inflammationer, i sin tur, orsakas av syremolekyler som fattas en elektron, dvs, fria radikaler. När du har direkt kontakt med jorden, antingen genom att vara barfota på marken utomhus, genom att ligga på ett jordningslakan eller ha fötterna på en jordningsmatta inomhus, så absorberas fria elektroner som eliminerar fria radikaler och inflammation. Detta är forskarnas teori och den stöds av feedback från hundratusentals människor som använder jordar sig dagligen.
Fördelarna med jordning är väldigt viktiga för den medicinska forskningen har upptäckt att många av de kroniska och försvagande sjukdomarna vi lider av i vårt moderna samhälle, har samma orsak, kronisk låg-gradig inflammation. Vetenskapen idag har förstått att smärta och sjukdom sker i våra kroppar där en inflammatorisk reaktion har skett, men inflammationen har inte slutat helt efter läkeprocessen. En låg nivå av kronisk inflammation kan fortsätta i många år, som skadar normal vävnad och tär på energin.
Det mänskliga immunsystemet har utvecklats under en mycket lång tidsrymd under vilken vi nästan konstant var i kontakt med jordytan. I vårt moderna samhälle går vi inte längre barfota. Vi går konstant med skor på fötterna och isolerar oss från jordens energi. Under de sista årtiondena har frekvensen av kroniska sjukdomar, allergier, autoimmuna sjukdomar och sömnlöshet skjutit i höjden i vårt moderna samhälle. En förbisedd orsak till detta är att våra immunsystem började fungera sämre när vi i ökande takt separerade oss från jordens energi.


Vad är det för skillnad på att jorda sig och att använda magneter?
Bruket av magneter kan ha hälsoeffekter när de används på rätt sätt men magneter kan inte ge dig tillgång till jordens obegränsade förråd av fria elektroner eller jordens naturligt balanserande elektriska frekvenser. Det går bra att kombinera jordningslakan och magnetmadrasser.

Kan man stoppa ner jordstaven i en blomkruka eller balkonglåda och få bra jordning?
Nej! För att jordningsprodukterna skall fungera måste jordstaven tryckas ner i marken så att fria elektroner kan vandra upp från marken, genom sladden till lakanet, mattan eller kroppsbandet. Man skulle däremot kanske fundera på att jorda sina krukväxter. Ett nyligen utfört experiment visar att solrosor varade mycket längre i en vas vatten än ojordade solrosor. Detta var utfört av Gary E. Schwartz, PhD, University of Arizona.

Silvertrådarna på mitt jordnngslakan är alldeles svarta av korrosion. När jag mäter mitt lakan från kopplingen till silvertrådarna men får inget utslag? OBS! Denna informationen gäller kinesiska kopior med 3-10% silvertråd.
Kontrollera först så att batterierna är hela i i testaren/multimetern och att den är inställd på rätt mätmoråde. Får du väldigt dålig eller ingen kontakt kan det bero på att silvertrådarna har oxiderats på ytan. Oxidation på silver skapas främst av svavel men även andra ämnen kan oxidera silvertrådarna. Om du använder en lupp och tittar nära på trådarna är de normalt helt svarta om de är mycket oxiderade. Då är det inte mycket att göra annat än att köpa ett nytt lakan, förslagsvis ett kvalitetslakan från oss då våra lakan med rostfria fibrer inte kan oxidera eller bli förstörda av kemikalier.